Ajouter au panier PDF Vrienden der Blinden en Slechtzienden op Facebook

Een rondreizend zintuiglijk parcours dat het denkbeeld van Cyrano de Bergerac belicht

De geurtentoonstelling de neus van Cyrano

"De neus van Cyrano" is een geurtentoonstelling over de geuren van de 17e eeuw, opgebouwd rond een zintuiglijk parcours in het donker, onder leiding van een slechtziende of blinde persoon. Deze rondreizende zintuiglijke ervaring doorkruist heel 2015 lang Vlaanderen en Wallonië en kadert in Bergen 2015, Culturele Hoofdstad van Europa.

De vzw federale liefdadigheidsinstelling DE VRIENDEN DER BLINDEN en de UNIVERSITEIT VAN BERGEN werkten deze tentoonstelling samen uit, met de hulp van parfumeur Olivier Kummer.

De tentoonstelling wordt omkaderd door een team van gidsen met een visuele handicap die opgeleid werden over de geurwoordenschat en het denkbeeld van Cyrano de Bergerac. Ze wil een ander licht werpen op de 17e eeuw, sensibiliseren voor de visuele handicap en vooral bij jongeren een belangstelling voor wetenschappen en chemie opwekken.

Voor een bezoek van een halfuur worden groepjes van zes personen gevormd. Geluidscommentaar in 3 versies (voor volwassenen, voor adolescenten en voor kinderen) en 3 talen (Nederlands/Frans/Engels) geeft de bezoekers meer informatie.

De tentoonstelling omvat ook een 'Wonderlijke Waterbar'. Hier kunnen bezoekers een persoonlijk geursouvenir samenstellen op basis van essences uitgekozen door parfumhistoricus Olivier Kummer. Er zijn ook twee buitententoonstellingen (in tenten). De ene gaat over het verband tussen geuren en chemie, de andere over de verschillende vormen van de visuele handicap.

Op een bijzonder vernieuwende en originele manier koppelt de tentoonstelling 'De neus van Cyrano' de wetenschappelijk en historisch bekrachtigde cognitieve dimensie aan het maatschappelijke aspect.

Met de steun van Co-Valent, stichting Mons 2015, Fonds Jeanne & Pierre Beeckman (beheerd door de Koning Boudewijnstichting) en de Federatie Wallonië-Brussel.

Locaties en data

Data Locaties Thema's
11 en 12 september Spiennes-Harveng Grand huit (Mons 2015)
13 tot 15 september La Roche en Ardenne Festival BAM
19 september Ghlin Opendeurdag
9 en 10 oktober Nimy-Maisières Grand huit
15 tot 17 oktober La Louvière Internationale Dag van de Witte Stok
13 november Mons Colloquium van ARIBa

Reserveringen buiten de terreinen van Le Grand 8: 065 40 31 00 of info@vriendenderblinden.org

Praktische informatie:
Commissaris van de tentoonstelling: Anne STAQUET (UNIVERSITEIT VAN BERGEN)
Consulente voor aspecten die verband houden met de visuele handicap: Chantal LECOLIER (VRIENDEN DER BLINDEN)
Consulent voor geuraspecten, Olivier KUMMER, parfumeur.

Contactpersonen voor de pers:
Anne STAQUET - UNIVERSITEIT VAN BERGEN Anne.Staquet@umons.ac.be  Gsm: 0472 53 90 95
Chantal LECOLIER - VRIENDEN DER BLINDEN c.lecolier@vriendenderblinden.org  Gsm: 0471 07 42 47

IK DOE EEN GIFT

Steun het geïntegreerde dienstenaanbod voor blinden en slechtzienden door het volgende bedrag te schenken :Privacybeleid | Copyright | Wettelijke vermeldingen | Copyright © Les Amis des Aveugles 2019 | Réalisé par Comase info avec CodeWeb

Wij gebruiken cookies om onze website beter te laten werken, surfgedrag te meten en te optimaliseren. U kan onze website verder bezoeken als na uw akkoord.

IK ACCEPTEER  MEER WETEN